The Big Sing Festivalkoor

Brittens Saint Nicolas Cantata door The Big Sing Festivalkoor uitgesteld naar 2024

Brittens Saint Nicolas Cantata  vereist een grote, sterke bezetting en het is in 2023 niet gelukt om een dergelijke bezetting te realiseren. De reden waarom was niet helemaal te duiden, maar misschien dat door COVID toch veel zangers zijn gestopt. Of dat veel zangers, die normaal gesproken wel meedoen, in juni door vakantie te veel repetities moesten missen en dus niet konden meedoen. Elke festivaleditie bereikt het Festivalkoor een hoog niveau en om dat te waarborgen is er besloten om de uitvoering van dit prachtige werk van Britten uit te stellen tot zomer 2024. Dat geeft de kans om de bezetting op orde te krijgen en dan een sterke Saint Nicolas neer te zetten. Beslist geen afstel dus, The Big Sing vertrouwt erop dat het Festivalkoor in de toekomst weer kan bloeien en vooral kan zingen.

En toch werd Britten gezongen tijdens The Big Sing 2023 (zie foto hierboven)
In plaats van een volledige uitvoering van de Saint Nicolas Cantate klonk Britten toch tijdens een Britten-workshopdag onder leiding van Béni Csillag in de Grote Zaal van PHIL Haarlem. Hierin werden de noten van Saint Nicolas onder de loep genomen en ook een of twee andere korte werken van dezelfde componist. Aan het eind van die dag was er een korte uitvoering van deze stukken als onderdeel van The Big Sing festivalprogramma. Noem het maar een werk-in-uitvoering of opmaat naar het concert in 2024!

Meer info over The Big Sing Festivalkoor

Voor iedere editie van The Big Sing (voorheen de Koorbiënnale) wordt er een Festivalkoor van goede amateurzangers samengesteld voortkomend uit audities. The Big Sing wil graag amateurzangers de gelegenheid bieden om op hoog niveau een belangrijk werk in te studeren en uit te voeren.

Eerdere projecten waren onder andere Brahms RequiemSpem in Alium van Tallis en de Tweede Symfonie van Mahler met het Boston Philharmonic Youth Orchestra onder leiding van Benjamin Zander. In 2015 werd onder leiding van Harry Christopher samen met The Sixteen Von Bibers Missa Salisburgensis gezongen. In 2017 dirigeerde Béni Csillag de Carmina Burana van Carl Orff. Medewerking verleenden onder andere Arthur en Lucas Jussen. Verder werkten mee de slagwerkers van het Radio Filharmonisch Orkest, sopraan Renate Arends, tenor Yves Saelens, bariton Dietrich Henschel, de Cantorij en Kinderkoor van het Muziekinstituut van de Kathedraal St. Bavo en het kinderkoor van Nieuw Vocaal Amsterdam.

Bij de tiende editie in 2019 werd Rossini’s Petite Messe Solennelle uitgevoerd. Het festivalkoor kreeg coaching van Damask Vocal Quartet. Tijdens de uitvoering waren solisten uit Damask, de Bavo Koorschool, Leo van Doeselaar, Wyneke Jordansen en Geert Bierling te horen. Dit alles onder de bezielende leiding van Béni Csillag. In 2021 was door Coronamaatregelen en omdat er voor de amateursector een verbod op samen zingen gold geen festivalkoor. In 2022 zong het Festivalkoor Beethoven Nine samen met ensemble Stargaze.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rond The Big Sing Festivalkoor?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met
onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang regelmatig een update.

Volg ons op social media en kom alvast in de stemming

facebook youtube instagram