Wo 5 juli is de dag om meer te weten te komen over en te luisteren naar de 500 jaar oude Bossche Koorboeken. Cappella Pratensis laat horen wat deze koorboeken zo bijzonder maakt.
Cappella Pratensis is gespecialiseerd in de muziek van Josquin des Prez en vele andere polyfonisten uit de vijftiende en zestiende eeuw. Het ensemble neemt de historische uitvoeringspraktijk als uitgangspunt en stelt haar eigen programma’s samen met originele interpretaties. Ze doet dit op basis van wetenschappelijk bronnenonderzoek en eigen artistieke uitgangspunten. Net zoals als in de tijd van Josquin de Prez gebruikelijk was, staan de zangers in veel concerten dicht bij elkaar rond een centrale muziekstandaard. Dit heeft een direct effect heeft op de ensembleklank. Gezongen wordt uit facsimile-uitgaven van de originele koorboeken, waarin de muziek is opgetekend in de oorspronkelijke handschriftnotatie. Deze aanpak, samen met de aandacht voor de linguïstische oorsprong van de composities, en voor het modale systeem waarop ze gebaseerd zijn, biedt een uniek en theatraal perspectief op het grote repertoire van de Frans-Vlaamse polyfonisten.
Jaren van voorbereiding zijn voorafgegaan aan het grote project rond de 13 unieke Bossche Koorboeken, oftewel de Den Bosch Choirbooks. Deze ruim 500 jaar oude muzikale schat bevindt zich in Museum het Zwanenbroedershuis in Den Bosch. Het Illustre Lieve Vrouwe Broederschap, dat werd opgericht in 1318, is de trotse eigenaar van deze collectie puntgave koorboeken uit de periode 1450-1600.
Deze avond kom je meer te weten over en luister je naar de 500 jaar oude Bossche Koorboeken. Afwisselend met een (Engelstalige) lezing van professor Jennifer Bloxam uit de VS, een vooraanstaande autoriteit op het gebied van die Bossche Koorboeken, laat Cappella Pratensis horen wat deze koorboeken zo bijzonder maakt. Tijdens het concert lees je als publiek op een groot scherm mee in de manuscripten waaruit het ensemble zingt. Dirigent Stratton Bull legt het accent op de 5-stemmige mis van Nicolas Champion. Cappella Pratensis voegt hierbij enkele meerstemmige Gregoriaanse improvisaties, met bronnen uit de koorboeken als inspiratie.
Uitvoerenden:
Cappella Pratensis
Stratton Bull – dirigent